måndag 24 januari 2011

Tack snälla mamma

Inte nog med att jag torkat näsan (och kinden efter handdragning som ju är det snabbaste sättet att åtgärda snorproblem för en treåring) ca 100 ggr det senaste dygnet på min son, nu har jag dessutom fixat en finess på hans fleecejacka som jag är mycket stolt över.

Mindre stolt är jag över situationen i torsdags när jag hämtade honom på dagis och i brådskan att klä på allt drar upp dragkedjan så att den fastnar i hans kind. Aj, det verkar ha gjort ont. Mitt mammasamvete gjorde ännu mer ont när jag såg att det till och med blev ett rött litet halvblodigt märke. "Nu ska mamma fixa en flärp till din jacka så att det inte behöver hända igen", sa jag.

Meedom är mina husgudar men de har inga flärpar på lager. Små finesser som gör ett plagg så funktionellt. Jag fick titta mig omkring för inspiration...
Aha, hm, jaha, *tänka tänka*

Jaja, nu kör jag. Jag ritade av, lade till sömsmån, beskrev för mig själv hur jag skulle göra och TADA...
En fleeceflärp sydd kring blixtlåset, lite speciallösning eftersom jag redan sytt dit kragen och blixtlåset "utanpå" (alltså inte insytt i kragen).

På bilden nedan syns det verkligen hur den här flärpen kommer att skydda kind/haka i framtiden.
Jackan är fortfarande för stor, framför allt för lång, tror att ärmarna blir för korta innan livlängden känns kort. Ändå är det original Meedommönster. Hade jag inte satt dit fickor redan (och inte lyckats kunna sprätta bort dem snyggt) hade jag lagt upp jackan lite till. Men, men fördelen är ju att den värmer lika gott. Och färgen blir mer och mer hallonröd.

Kolla inte in sömmarna som är lite haiko baiko eftersom jag sytt på inspiration och uppfinnaranda mer än noggrannhet. Det blir säkert snyggt allteftersom jag skaffar mig mer vana. Däremot gör funktionen mig både lycklig och stolt! En bra mor kan reda sig själv, liksom. "Klart sonen ska ha en flärp!!".

Nu siktar jag på att göra en höstjacka för en halvåring till lilleman i magen (som har lagt sig på tvären som det känns, det är inte riktigt bekvämt kan jag tycka...) i samma tyg och han ska få flärp redan från början och insydd i kragen. Och lite rakare sömmar, om det går.

Mönster: Eget
Tyg: Samma
Lycka: Allt
Lärdom: Det gör ont att fastna med blixtlåset i kinden.

1 kommentar:

Fröken Fräken sa...

Oj, det var bra jobbat med flärpen! Jag är djupt imponerad både av resultat och ditt tålamod!