tisdag 2 augusti 2011

Beige vinröd randig t-shirt strl 104

Så var det då dags för att premiärsy med overlocken. Jag köpte den när vår bebis var två veckor för jag tänkte att snart skulle jag ha tid med min hobby.... nja, så blev det inte riktigt. I juni fick jag dock två söndagar då man och treåring var iväg under dagen och jag var ensam med barnet och symaskiner. Oj, vilken stress jag kände när jag äntligen skulle få tid att sitta med instruktionsbok, maskin och provsy i lugn och ro, och 1) bebisen vägrade sova 2) jag var för trött och okoncentrerad för att sitta med det. Men i små steg lyckades jag ta mig igenom instruktionerna och testsy en remsa.

Men jag är inte den som sitter med testremsor utan jag vill köra på riktigt, direkt!

Jag visste att brorsan hade gillat tyget Beige vinröd rand som fanns i tyggarderoben och nu tänkte jag provsy en t-shirt som jag kunde ge som sommargåva. Det är ju mycket roligare att sy något på riktigt, och skulle den bli helt uppåt väggarna så var den ju i alla fall inte beställd.

Jag tycker overlocken låter mycket mer än symaskinen och var det inte bebisen som reagerade med ett högt skrik fast han låg och _sov_ i ett annat rum så blev jag bullerskadad. Efter ett tag lärde jag mig att nyansera pedaltryckningen så att den inte gick för max varje gång. Lika svårt var det att sy, jag visste inte vad jag skulle titta på så sömmen gick både här och där och kniven skar bort sömsmån och möjligheter till omsömnad. Det var en del svordomar men oj så fina sömmar. Precis som det "ska" se ut. Kantbandet vid halsen gjorde jag på symaskinen och handsydde fast ändarna vid knäppningen på axeln.

Mönster: Meedom strl 4 år, form 1, kort ärm, kantband hals och ärmslut

Tyg: Beige vinröd randig jersey stuv som köpts Ohlssons Tyger. Vita jerseyknappar Prym från Bibbi. Mudd Stoff&Stil

Lycka: Det blev så snyggt med det vita kantbandet (vet att andra sybloggare tycker att vitt gör sig bra som kantband, och det gör det!). Färgerna passade på barnet i fråga och de verkade gilla t-shirten. Jag tycker den blev snygg, särskilt vid axeln med den vita knappen (sorry skärpan dock).


Sonen som är sex månader äldre än kusinen fick agera provdocka så här kommer också en livebild. Jag blev dock lite nervös för den satt tajt på honom och kusinen har en annan, mindre slank kroppsmodell.


Lärdom: Kniven skär av tyg. Daah. Så infodringen råkade bli en smal flik bara och stygn går att sprätta upp men tyg kan inte limmas tillbaka.... Det blev lite hajko-bajko helt enkelt. Sedan märker jag att kantband vid halsen mitt fram alltid vill rynka sig när jag syr. Det svänger lite för mycket för att jag ska kunna dra ut tyg+kantband tillräckligt. Det syns extra tydligt när det är mönster precis vid halslinningen (vilket det oftast är på det jag syr). Ska se vad som händer när jag kör med min nya täcksömsmaskin och bandkantaren. Ja, så är det. Jag har köpt en Elna 444 från Skövde symaskiner, den ska vara motsvarande Janome CoverPron. Så nu har jag tre maskiner.

Ibland är det svårt att förklara för människor som inte syr, varför jag behöver tre maskiner. Och när jag ska förklara så låter jag som en garagegubbe som varit alldeles för mycket på Clas Ohlsson. Egentligen så räcker det ju med den vanliga symaskinen för husbehov.

Men än så länge är det två maskiner jag kör med. Äldste sonen är iväg hos farmor och farfar så kanske kan jag titta närmare på maskin tre. Fast nu är det ju toppen badväder. Sol eller sy, sol eller sy, det är frågan...

1 kommentar:

Ingrid sa...

Mia, gud sådant dåligt samvete jag får... Du kommenterar så snällt och flitigt på mina inlägg och jag är usel på att kommentera tillbaka... *skäms* Men tiden räcker ju inte till till allt jag vill göra. Fattar inte varför alla andra verkar ha så många fler timmar på sina dygn?!

Superfin tröja. Och jaaaa, det är fint med vita kantband :)