söndag 25 december 2011

Röd fleeceoverall strl 80

HA! Nu ni (särskilt ni två små ungar som har hållt mig vaken i timmar i månader), nu börjar jag komma igen. Tack vare tre nätters sömn (!) och sovmorgnar så orkar jag hålla mig uppe efter den siste lille har somnat vid halv elva och kan blogga. Yes, vad kul!

Och är inte det märkligt? När jag äntligen sluppit ifrån de två små och kan vila från mammaskapet en stund, så håller jag på med plagg åt de små?

Det här är en fleeceoverall som passar just nu i tillvaron. Jag sydde den i storlek 80 i oktober och tänkte att den skulle vara just nu, innan tjockare overaller. Men pga mild vinter så använder vi den fortfarande ibland. Den blev inte snabbt för liten utan passar fortfarande. Den är jättemysig. Dock blir fleece elektriskt lätt, särskilt när man själv har fleece och överdragskläder i polyester. Så den obligatoriska mamma-puss-på-kinden när jag lyfter upp lille Hj, blir en liten lätt stöt också, lite oväntat och lite jobbigt.

Material: Hallonröd fleece från Tygfabriken, samma som den större fleecejackan som A har nu. En härlig rosaröd nyans som jag köpte 2 m av, när jag hade stora planer för sömnaden, så det lär bli fler plagg. Foder i huva och muddar i mörkbruna moln interlock från JNY Design. Jerseyknappar Bibbis Textil. Mörkbrun snedslå i ull, se bild längre ner i inlägget.

Mönster: Meedom strl 80, form 2, full längd och långa ärmar, huva rak fram och rundad MB. Övervikbara muddar eget utförande.

Lycka: Som sagt, mysfaktorn. Den blev snygg också, precis som jag hade tänkte mig, och passar så bra på Hj i vagnen. Funderade ett tag på vad jag skulle fodra med och svängde ganska snart in på molntyget. Har sett moln i huvan hos Näbbgädda för läääääänge sen och det gjorde intryck på mig. Det blir så härlig effekt av moln inuti huvan, som en egen liten drömvärld.

Nu kunde jag också ta tillvara mina erfarenheter från övervikbara muddar sen sist och göra på ett bättre sätt. Tja, hur gjorde jag nu då? Om jag hittar det blir det en tutorial, men än så länge får ni bara njuta av bilderna.... Kantbanden blev bra med de där i stickad ull som jag blev rekommenderad sist till den bruna fleeceoverallen. Det som blev kvar efter den räckte preciiiiiiiiiiiiis till den här overallen, så slapp jag åka ner till stan i ett extra ärende och kunde bara sy på, när tiden och orken fanns.Lärdom: Här hade jag alltså några lärdomar som jag kunde använda INNAN jag sydde, istället för att samla dem på hög EFTERÅT. Jag sicksackade till exempel sömmarna MB innan jag sydde ihop ryggsömmen. Jag säkrade sprundet på vardera sidan av infodringen, innan jag sydde ihop dem överlappande. Och ja, det blev lika snyggt som de senaste gångerna, jag har börjat få till sprunden. Jag sydde allt på symaskinen istället för att pressa igenom den i overlocken. Sicksack på fleece blir rätt bra.

Skönt att något funkar i alla fall. Det är roligare att sy nu, när jag får de resultat jag har tänkt mig. Synd bara att tiden inte finns. Eller orken, när väl en stund finns på plats. Det är den lille som tar mest energi just nu. Han är vaken på kvällen och behöver än det ena, än det andra. Även om jag och hans pappa kan turas om, så infinner sig inte den där ron. Sen har jag ju börjat på nya jobbet och varit rätt slut efter det om dagarna. Och nu är det nån som ropar igen... suck.... vad är det nu? Jaha, det var sängen som ropade. Dags att knyta ihop säcken och trotsa annandagsstormens bankande på fönstren. Sova vinner alltid till slut.

Fotnot: I väntan på tutorial, vet jag att det finns beskrivet om övervikbara muddar någon annanstans. Bland annat hos Kokalal (var det jag hittade på en snabbsökning, men hon eller någon annan har beskrivit det mer ingående och även haft en diskussion om namnet, övervikbara, uppvik, vikbara muddar osv).

Fotnot 2: Så sökte jag lite till och hittade Näbbgäddas inlägg om muddarna. Och hittade inspirationskällan till overallen, det var värst vad lika de var! Nåja, härm är den finaste formen av smicker. Näbbgädda gör massor av fina saker!

Inga kommentarer: