söndag 2 oktober 2011

Mörk cerise mysoverall strl 80

Höst och dags för mysplysch. Jag hade en röd plyschoverall på 70-talet, brorsans var blå, vilken färg hade du? Jag tycker det är ett mysigt plagg, att bara krypa in i. Jag gjorde först en i mörk jade-färgad velour från Stoff&Stil till storebror, som han inte vill ha så ofta. Lillebror har ju inte så stort inflytande över sitt klädval så nu har jag gjort en overall i mörk cerise velour från Stoff&Stil till honom. Än så länge är den för stor, men jag tror att när det blir dags att gå och ta sig runt inomhus i vinter så blir den perfekt!

Material: mörk cerise velour från Stoff&Stil, muddväv från samma ställe i samma färg, det är en härlig körsbärslila cerise (som ju betyder körsbär på franska). Vitt blixtlås från S&S 35 cm långt

Mönster: Meedom overall strl 80 form 2, spetsig krage

Lycka: Här gick det bra att sätta blixtlåset. Jag läste på lite, hade det lugnt och skönt hemma pga barnvakt och den lille sov, så då kan man sätta så HÄR många nålar för att försäkra sig om att blixtlåset hamnar på rätt ställe på båda sidor:

 Längst ner satte jag en tygbit om den vassa ändbiten på blixtlåset.

En snabb TUTORIAL för blixtlås MF på en overall:
1. Nåla blixtlåset på båda sidor samtidigt, ha det stängt, nåla i sömsmånerna inte i själva plagget, rätt mot rätt, på bilden ses avigan. Grensömmen är inte sydd än. Nålarna sätts på tvären snett nedåt för att inte störa varandra när man syr sen. Nåla dit en extra tygbit längst ner.
2. Lägg upp ena sidan för att sy, som på bilden, dvs vik ut ena sömsmånen och blixtlåsbandet så det ligger enkelt och sy fast blixtlåset 4-5 mm från blixtlåsets hakar. Först ena sidan och sedan andra. Sy ner över tygbiten längst ner så att den sitter fast.
3. Sicksacka sidorna på blixtlåsbandet ihop med sömsmånen, inkl tygbit längst ner.
4. Sy ihop grensömmen till tygbiten, se bild vid nålning nedan.

5. Sticka ner blixtlåsets sömsmån runtom hela blixtlåset, dvs inkl botten av blixtlåset (där tygbiten är), från rätsidan. KLART!

Lärdom: Vad enkelt det är att vara noggrann och få ett snyggare resultat när man är utvilad och får sy ifred. Jag gjorde både den här och röda apor pyjamasen samma helg och båda blev så där snygga och välgjorda och jag blev så stolt över dem. Efter det har jag haft en VAB-vecka och gnällig (tänder?) lilleplutt och slitit för att få till den minsta lilla söm (eller menar jag sömn? Har fått slita för den också...). Då har jag klippt till och skyndat skyndat för att hinna göra något innan det är dags att plocka upp lilleman igen och gå runt med honom och se allt som inte blir gjort. Sömnaden som stressmoment istället för rofylld meditation. Kul att veta att det kan bli bra, sorgligt när jag inte får sy så mycket och så noga som jag vill, men fint att barnen ändå finns. Det är ju de som är kraften i mitt skapande.

Jag tror att overallen skulle vara form 1 istället. Det ser lätt lite plufsigt ut med för mycket tyg och för mycket overallkänsla. Fast dagens one-piece verkar ju vara sådana, våra 70-tals var tajtare och med lätt utsvängda ben. Jag kan inte riktigt bestämma mig. Sonen är ju mer form 2 än form 1 men i och med att den här var så stor än så länge så går det inte att säga om form 1 eller form 2 skulle passa bäst. Tål att funderas på...

Ateljé: Har fått färg på väggarna (vita) och tak (vitt). Ska få listfärg (barkbrun) och möbler. Min förhoppning är att det kan få vara ett rum där saker kan ligga framme och arbetsron får råda. Har sytt gardin i alla fall. Usch vad det är trist! "Bara raka sömmar" säger en del i min bekantskapskrets om enkel sömnad som de gillar att göra. Men inte jag. zzzzzzzzzzzzzzz jag vill hellre ha små finlirsdetaljer som ovan. Skönt att ha det gjort dock. Fönstren putsade jag i helgen (då vi hade barnfritt igen, lyxigt va? Miljoner planer, massa jobba-undan-saker och så den stora tröttheten, när man äntligen får vila ut en stund) och jag dagdrömmer nu om stunden när jag får hänga upp gardinen och öppna fönstret på glänt i min alldeles egna syateljé. Men mer om det senare.....

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken superbraig tut!!! Jag avskyr dragkedjor och hittills har jag bara gett mig på dragkedjor när det dessutom krävs mönsterpassning - oj, vad jag har slitit mitt hår... Men overallen blev hur fin som hels! Snygg lillebror med andra ord :)

Alice sa...

JAAAAA en tutorial på dragkedja. Jag har inte vågat sy en endaste dragkedja än. Superfin overall också.

Alice sa...

Jag sparade denna länk på min blogg under sidan där jag samlar tutorials. Jag antog det var OK.