onsdag 24 augusti 2011

Skjorta - tutorial


När jag sydde Meedoms förslag på skjorta (den svenska utgåvan, slut i bokhandeln, kan finnas på biblioteket, själva mönstret är samma som i danska utgåvan) tyckte jag det blev för mycket pyjamaskänsla på den. Jag funderade på vad det är som gör en skjorta till en skjorta och kom på att en "ståkragedel" som höjer upp kragen (kallas för kragstånd), manschetter, ärmsprund i anslutning till manschetterna, veck vid manschetterna och svängt livslut gör stor skillnad. Nu ska jag visa hur man kan pimpa upp ett Meedom-mönster till en Mia Textil skjorta.

Material: Jag har sytt skjortorna i smårutig seersucker/bäckebölja från Stoff&Stil, har gjort dem i sand, aqua, äppelgrön, cobolt och cerise. Det är ett tunt och skönt bomullsmaterial med en fördel, den består av smårutigt mönster och det är väldigt enkelt att klippa fyrkantiga mönsterdelar i det. Tilltalar en matematiknörd som mig... Dessutom har jag köpt knappar därifrån också, skjortknappar 4-hål, 12 mm. Sedan brukar jag också ha en tråd i dekorfärg till prydnadsstickningarna, vanlig sytråd här Gutermann nr 877.

OBS Manschetter och eventuellt kragen behöver mellanlägg för att se mer stärkta ut och komma till sin rätt. På den cerisa skjortan blev manschetterna veckade i färdigt skick. Tunn vliseline passar bra och pressas fast innan delarna sys ihop.

Mönster: Meedom fram- och bakstycke valfri storlek (samma mönster i sv och danska utgåvan) med liten halsringning, form 2, invik+infodring MF 1+4=5 cm, jacklängd + 2 cm sömsmån för dubbel fåll i livslut, markera t-shirtlängd i sidor
Lång ärm förkortad 2 cm (dvs halva manschettbredden som jag gör 4 cm)
Spetsig krage (rita av den hel, gör ett veck på mitten 1+1cm så att kragen blir 2 cm kortare på längden, se bild nedan)
1 cm sömsmån överallt
Övriga mönsterdelar ska jag visa hur du konstruerar själv.

(It's a krage and it wants to fly...)
Kragstånd: När jag ritar kragen ser jag till att det finns utrymme på pappret för att vika längs den raka bakkanten på kragen och rita av den svängda linjen som jag ska använda till kragstånd. Använd den hela ovikta kragen som mall eftersom du vill åt halslinningslinjen på kragen (översta linjen på bilden nedan).

Sedan ritar jag en likadan linje 3,5 cm nedanför för att få ett kragstånd som är 1,5 cm i färdigt skick (1,5+1+1=3,5 cm). Kragen ska gå mellan MF och MF (Meedoms mönster är något längre tycker jag, därför kortar jag kragen när jag klipper till tyget, bara genom att göra ett veck på kragmönstret, hellre en krage med avstånd mellan snibbarna än överlappande). Kragståndet ska gå mellan viklinjerna på infodringen(halslinningens längd+1+1cm).
Jag rundar hörnen på kragståndet men det går lika bra att göra dem raka. 1 cm sömsmån i båda ändar. Markera MB på krage och kragstånd. Klipp två kragståndsdelar.


Här ser vi på den färdiga skjortan att kragståndet är lite för långt, ska sluta i linje med infodringens kant. Kragen är också för lång, ska sluta mitt fram, jag sydde den utan veck på mönstret fast jag sytt med veck i strl 104 och då blev det bra... De dragna linjerna är så som det ska se ut med kortare krage och mer välsytt kragstånd.

Manschetter: Jag gör mina manschetter 4 cm breda till strl 80-104. Längden ska vara 2 cm kortare än den färdigsydda ärmslutsbredden (inkl veck och ärmsprund, jag brukar mäta och klippa till manschetter när ärmen är färdigsydd med dessa detaljer), det blir 18-20 cm för de storlekarna. 1 cm sömsmån runt om, till exempel 6x20,5 (4+1+1 samt 18,5+1+1). Klipp ut 2x2=4 likadana delar.

Ärmsprund: Bredd 3 cm, längd som ärmsprundetx2+1+1cm. Till exempel 3x14(6x2+1+1) för 6 cm ärmsprund som jag ska visa här. Ibland blir sprundremsan då för lång men det gör inget, hellre klippa av den lite innan manschetten sys på. Klipp två likadana delar och pressa in 0,5 cm sömsmån längs ena långsidan på sprundremsorna mot avigan.

ARBETSGÅNG:
1. Sy axelsömmar och sticka ner sömsmån. Jag syr ihop på overlocken, 3 trådig söm för tunna tyglager och stickar ner med symaskinens raksöm i dekorfärgstråden.

2. Sy fast infodring fram på avigan med dubbel invikning (mot rätsidan dock för att få dekorativ tygkant bredvid prydnadsstickningen). Sy prydnadstickning 2 mm från kanten, både vid tygkanten och vikningen av tyget, båda med dekortråd.

3. Sy KRAGE med löst kragstånd, se egen beskrivning.
4. Sy ÄRMSPRUND på ärmar, se egen beskrivning
5. Sy veck på lika avstånd på båda ärmarnas framkant, vecket ska riktas nedåt mot ärmsömmen. Vecket ska vara 1 cm x 2. Sy med raksöm i sömsmånen mot manschetten. Ärmens bredd längs kanten ska vara lika med manschettens längd.
6. Sy i ärmar.
7. Sy ärmsömmar, sticka ned ärmsömmen i ärmslutet bakåt.
8. Sy MANSCHETTER, se egen beskrivning.
9. Sy sidsömmar. OBS Om du vill ha svängd livkant ska du klippa till den enligt steg 10 innan sidsömmarna sys.
10. Sy dubbel fåll i livkant. Här kan du välja om det ska vara rak livkant (då är det bara att vika fållen dubbel och sy) eller en svängd livkant. Jag klipper till den svängda när skjortan är nästan färdigsydd så här: Rita och klipp ena sidan i en mjuk och svagt svängd linje från t-shirtlängd i sidan till jacklängd MF (när fållen viks in så ökar kurvans intensitet och en skarpt svängd linje är svår att sy, blir lätt kantig), vik skjortan med MF i viklinjen. Rita av och klipp andra sidan med den första sidan som mall.

Klipp streck i sömsmånen när det stramar och trekanter när det bylsar.


11. Sy knapphål
En i vardera manschett, vågrätt knapphål.
Fem knappar MF, första i kragstånd, vågrätt knapphål, sedan lodrätta knapphål på infodringen.
Första lodrätta knapphålet ska sitta närmare kragståndet, sedan placerade på jämnt avstånd där sista knappen sitter något längre från livkant.
12. Sy i knappar (beskrivning nedan).


KLART!!! Nedan finns delbeskrivningarna

KRAGE MED LÖST KRAGSTÅND (delvis hämtat från boken Sy s 82):
1. Sy ihop kragdelarna räta mot räta, sy ett tvärstygn vid hörnen
2. Pressa isär sömsmåner med nagel, klipp av hörnen
3. Vänd kragen rät, peta försiktigt ut hörnen med spetsen av en liten sax, pressa
4. Sy prydnadsstickning 5-6 mm längs kanten med dekortråd
5. Pressa in sömsmånen i nederkant på ena kragståndet mot avigan
6. Nåla kragen mellan kragståndets båda delar. Se till att MB passar. Kragståndet ska gå utanför kragens ytterkant.
7. Sy fast kragen på kragståndet med 1 cm sömsmån, trimma av hörnen, vänd ut rätan, peta ut det rundade hörnet försiktigt och pressa.

Här syns sömmen som rundar hörnet på kragståndet och fäster ihop krage och kragstånd.
Kragen från rätan färdigpressad. Den invikta kragståndskanten är överst i bild.
8. Lägg kragståndets opressade sida med rätan mot plaggets aviga (se till att MB på kragstånd och halslinning stämmer överens och att kragståndets ytterkant ligger dikt an mot viklinjerna) och sy fast kragstånd i halslinning.

9. Pressa in sömsmånerna i kragståndet, vik över det mot rätan, vik in sömsmånerna inuti kragståndet och sticka fast den inpressade sidan, 2 mm från kant med dekortråd obs ha gärna vit undertråd utifall det blir snett så syns det inte lika lätt på insidan av kragen där man egentligen tittar oftare än på utsidan av kragståndet (längs med nålarna på bild 2).

Här viks infodring och halslinning in i kragståndet.
Krage från rätsidan
10. Kanststicka hela kragståndet med dekortråd, 2 mm från kant.
ÄRMSPRUND (med sprundremsa Sy s 87):
0 Mät upp sprundet på baksidan av ärmen, jag klipper sprundet 6 cm. På bilden ses vänster och höger ärm. På framsidan ska det vara ett veck (nålen) och på baksidan sprundet, båda mitt på ärmhalvan (exkl sömsmånen). Seersuckertyget är lika på rätan och avigan, vilket är bra eftersom det inte gör något att man förväxlar dem, men också dåligt eftersom man kan förväxla dem (!) och få två likadana ärmar. Jag markerar oftast avigan med en egen nål och har båda ärmarna framme för att hålla reda på dem.

Här en närbild på vecken framtill. Jag håller i höger ärm och vecket pekar neråt på rätsidan mot ärmsömmen. Vecket är 1+1 cm i en dragspelsliknande vikning.
1. Klipp upp sprundet. Märk ut mitten på sprundremsan och nåla fast den i mitten av sprundet. Vik sedan ut sprundet till en rak linje.


2. Nåla fast sprundremsans opressade långsida med rätan mot avigan på sprundet och sy fast med 0,5 cm sömsmån – minska sömsmånen i spetsen på sprundet, dvs mitt i det uppklippta.


3. Pressa sömsmånerna mot remsan och pressa från rätan på sprundremsan.
Viker över...
4. Pressa sedan remsan dubbel och kantsticka fast den (sy längs nålarna på bild 2).

...viker sprundremsan dubbel...
...och nålar fast den.
5. Vänd över remsan till avigan och sy av hörnet i sprundets spets.


6. Vik och pressa remsan mot avigan på främre ärmsprundkanten och stödsticka fast den.

ARBETAD MANSCHETT (Sy s 88, finns även lättsydd som är: nåla fast färdigsydd manschett i ärmslut och sy fast, sicksacka trådkanten):
1. Vik in och pressa sömsmånen mot avigan på manschettens ena långsida (OBS Mät manschettens längd när veck och ärmsprund är klara så att den är lika lång +1+1 cm sömsmån som ärmslutsbredden).
2. Sy ihop delarna räta mot räta, klipp hörnen, pressa ut sömsmåner med en nagel, vänd rätt

Manschetten från avigan

3. Pressa, sy prydnadsstickning med dekortråd 5-6 mm från kant. OBS sy inte ända ner till öppningen på manschetten utan lämna utrymme för att vika in sömsmåner senare.

Manschetten från rätan efter kantstickning
Närbild på kantstickningen
4. OBS Sy veck på ärmen när ärmsprund är klart = manschettens längd
5. Här måste ÄRMsprund och VECK vara klara och ärmen ihopsydd innan manschetten sys på.
6. Nåla manschettens opressade sida med rätan mot avigan och sy på den tätt intill den pressade kanten.


tätt, tätt... men oops sy inte i manschettens rätsida
7. Pressa in sömsmånerna inuti manschetten (på samma sätt som du gjorde med kragen) och sticka fast den invikta kanten från rätan ca 2 mm längst ut (som kragen) med dekortråd och sy vidare för att komplettera den tidigare prydnadsstickningen runt den därmed färdiga manschettens kanter.

KNAPPAR med fyra hål (för hand):
1. Gör 2 knutar på enkel tråd
2. Sy 5 stygn i de nedre hålen
3. Sy 5 stygn i de övre hålen
4. Linda tråden 3 varv runt knapphals
5. Sy tillbaka till avigsidan. Gör 2 knutar på tråden.

LYCKA TILL!!!

4 kommentarer:

Alice sa...

Oj, vilket jobb du har lagt ned på både skjorta och tutorial! Superbra ju.

Mia sa...

Kul med uppskattning. Jag blev så inspirerad av att jag lyckades göra en (tack vare andras instruktioner) att det kändes nästan som en helig plikt att dela med mig.

Sen blir jag så otroligt lycklig att sy skjortorna, mmm.

[bebisblä] sa...

Vilken fin tutorial! Och herregud, vilket jobb du har lagt ned på den (och skjortan)!!! Om jag ska sy en skjorta i framtiden ska jag definitivt använda denna.

Anonym sa...

Tack för en fin instruktion!
//Lotta