torsdag 9 februari 2012

Marin stjärna myströja strl 110

Ja den här ser ju enkel ut. Men den blev en historia i sig.

Tyget kommer från Stoff&Stils höstkatalog 2011 och jag blev blixtförälskad i det. Beställde hem och tvättade det för att kunna sy en myströja till kusinen, stjärnorna lyste sådär skarpt vitt mot det mörkblå. Och jag, som oftast är väldigt noggrann med tygtvätt att INTE blanda, slängde med ett annat _blått_ tyg, också velour fast mer åt cobolt. Sagt och gjort, och sedan lyfte jag ur tvättmaskinen ett tyg som var blått och ett tyg som var marint med ljusblå stjärnor på.

"NEEEEEEEEEEJJJJ. Inte sant. Inte sant. Det är nog bara ljuset. Nej, det är inte ljuset. Det är nog bara ludd. Nej, det är inte ludd. Stjärnorna är urvattnat blåa. Jag har fått missfärgade stjärnor. Tyget är "förstört"."

Och där satt jag med min beställning, utan tyg, för tyget var inte så snyggt med det blåa. Jag beställde en meter till, och en extra frakt och fick betala mer än jag hade lust med, men jag ville så gärna ha den där tröjan med skarpt vita stjärnor på. Fick hem det, tvättade det _HELT SJÄLVT_ och ut kom.... ja, inte ljusblå stjärnor. Men det var som om halva tyget blivit kvar i maskinen. Det var mycket tunnare och när det veckade sig lyste den vita baksidan igenom. Stjärnorna var vita, så ock bakgrunden med andra ord. Det kändes som om det inte var samma kvalitet i tyg1 som tyg2. (Stoff&Stils utmärkta kundservice har tagit tag i den frågan och fått tygprover att gå vidare med för att kolla kvaliteten med inköparna)

Nu hade jag tappat sylusten för den tröjan. Men samma dag frös A när han kom hem från dagis och jag tänkte sy en myströja till honom istället. Han gillade stjärntyget så jag tog det vita och tunna tyget till det. Jag kunde ju i alla fall inte använda det till beställningen.

Tyg: Marin stjärna velour från Stoff&Stil, marinblå mudd Ohlssons tyger.
Mönster: Meedom strl 5 år, form 2, sweatshirtlängd, ej förkortade ärmar för muddar

Lycka: Inte mycket
Lärdom: 1) Bara för att ett barn säger "ja, vilket fint tyg" betyder det inte att det sätter på sig det hemsydda plagget sedan. 2) Ett tyg som känns tunt och sladdrigt efter tvätt, blir inte bättre av att sys ihop till ett plagg 3) Ljusblå stjärnor på marin botten känns botten 4) Tvätta aldrig okända tyger ihop 5) Det är bra att höra sig för om man är missnöjd med något, särskilt till Stoff&Stil som har jättetrevlig personal och är tillmötesgående trots att de är så stora med många kunder och många tyger (det hade varit så enkelt för dem att säga "get over it").

Kort sagt, jag är halvmissnöjd med plagget där vecken lyser vita, A vägrar att ta det på sig och det ligger instuvat längst in i linneskåpet från 40-talet som vi har som garderob för barnkläderna. Det är bara att gå vidare, jag har sytt mycket roligare saker sedan dess (som barnet också har haft på sig).

1 kommentar:

Alice sa...

Så synd när man blir besviken på tyg. Jag hade hört ryktet om den dåliga kvaliteten, så jag köper inte deras mönstrade velour. Har gjort det en gång (hjärtan) och det blev också fult i "vecken".

Men tröjan ser ju fin ut ändå tycker jag.