torsdag 19 juli 2012

Brunvit prickig pyjamas strl 110

Pyjamasar och skjortor, det är min favorit att sy. Det är bra eftersom det kan vara svårt att hitta glada, könsneutrala pyjamaser och välsydda (hrm) skjortor på marknaden.

Här köpte jag (för länge sen nu...) reatyg från JNY nougatfärgad interlock med vita prickar och frågade den äldste om han kunde tänka sig en pyjamas i det. Ja, sa han. Men jag hade nog börjat sy ändå ;-) Jag sydde den i vintras och den blev klar två dagar innan hans födelsedag, och exakt fyra år efter beräknat datum då. Men den dagen hade han hunnit somna medan symaskinen/overlocken gick varm. Kvällen därpå klev han frivilligt (det var stort det!) i pyjamasen och knäppte den själv. Leendet säger allt! Pyjamasen heter nu Pricken och han har allra helst på den, till och med på sommaren nu när det blir för varmt. "Mamma jag kan sova utan täcke då och om jag fryser tar jag det på mig igen" motiverar han när jag försöker få honom att ta en annan pyjamas.


Tyg: Nougat/vitprickig interlock från JNY Design, mörkröd stretchjersey från Stoff&Stil och brun stretchjersey från samma ställe. Vita ringjersey tryckknappar från Bibbis Textil. Färgkombon går i min café/confiterie-stil, dvs allt som påminner om caffe latte, praliner, karameller och kanderad frukt. Denna gång en mer kaffebetonad variant med lattenougat, ärm/benmuddar i mörk choklad och halsmudd i kanderat körsbärsrött. (Mums?)

Mönster: Meedom 5 år, form 1, overall med söm MB och 6 cm vid midjelinje (man konstruerar overallmönstret själv med överdel och underdel som ritas ihop, klippes isär, läggs 6 cm från varandra och ritas av igen). Halsmudd 31,5 cm i längd, 3 cm i bredd och nedfasad framtill (tutorial nedan). Ärm/benmuddar 4 cm i bredd och 14/18 cm plus sömsmån i längd.

Sydd på overlocken med fel sorts nålar som gjorde hål i tyget. Symaskinskillen som servade overlocken berättade att vanliga EL-nålar har vass spets som, framför allt i tätt stickade interlocktyger som detta, gör hål som sedan märks när tyget töjer sig i sömmen efter några tvättar och sov/sparknätter. Han rekommenderade EL-nålar med tillägget CF eller SUK CF. För detta tyg till och med i extra smal storlek 65. Den skulle skonsamt ta sig igenom tyglagren. Jag hade även behövt dra åt trådspänningen på nålarna eftersom sömmen glesade ur (vilket kanske ytterligare slet på hålet).

Så den är rätt fult sydd i sömmarna. Men i övrigt bra. Och att ett plagg älskas av sonen, det gör ju allt.

NU: Tutorial på halsmudd nedfasad fram:

1. Jag tar samma halsmått på mudden som jag skulle göra till en vanlig rund hals. För denna storlek 29,5+1+1=31,5 cm (Meedoms rek tror jag).

2. Först syr jag ihop axlarna, och för en overall betyder det att båda halvorna är sydda, sedan ihopsydda i ryggen.

3. Sedan syr jag infodringarna MF. På bilderna nedan syns det vävda tyg som jag har fodrat infodringen med. Avigsidan på pricktyget är vitt, det vävda är beigerutig seersucker. Jag syr sprundbotten, se Meedoms instruktion, jag visar det någon annan gång.

4. Sedan är det dags för halsmudden. Jag markerar mitten på kragen och MB och MF på halslinningen och viklinjerna vid infodringen. Sedan börjar jag nåla fast kragen från mitten som fästs mot MB, räta mot räta. Jag viker ut infodringen räta mot räta i viklinjen, lägger änden på mudden som bilden visar, vinkelrätt mot halslinningen. Hacket på det bruna tyget är MF, till höger i bild sömsmånen fram till viklinjen, infodringen underst. Håll tyglagren i ett stadigt grepp när du nålar så att inte mudden glider undan ner, den ska ligga dikt an mot tygkanterna.5. Nåla fast både höger och vänster infodring, mät upp avstånd mitt emellan MF och yttersta nålarna och nåla med jämna mellanrum fast resten av mudden.

6. I ändarna, dvs fram till, kommer muddtyget sticka fram som i en trekant. Till vänster i bild är muddens kant jämns med tyglagren, sedan kommer extra tyget, och den första nålen vid MF.

7. Sy fast mudden med 1 cm sömsmån som vanligt, måtta efter tygkanten (här den vita avigan av prickentyget), från viklinje till viklinje, fäst väl. Jag gör detta med smal sicksack på symaskinen.

8. Vänd mudden rätt och kolla att det ser bra ut. I så fall, om du inte overlockat och skurit bort, så klipp bort den extra muddtrekanten.

9. Pressa och peta ut så att det ser bra ut MF och sticka sedan ner mudden.

Fotnot: Jag tror att jag både har sytt muddar som går ända fram till viklinjerna, och de som slutar vid MF. Den här ser ut som MF, fast detaljbilden på tutorialen säger viklinje. När man syr kan tygerna glida lite ändå. Det går bra vilket som.

2 kommentarer:

Alice sa...

Tack för långt och innehållsrikt svar. Jag har SUK CF-nålar. Men har beställt nya om det är så att de jag satte i var dåliga. Men jag skall kika på65-nålar. Var har du köpt dina?

Och superfin pyjamas! Skall absolut följa din tutorial någon dag. Har det där tyget också, som jag också haft pyjamasplaner för-

Unknown sa...


Pretty! This was an incredibly wonderful post. Many thanks for supplying these details. capitalone com login