torsdag 13 januari 2011

Röd fleecejacka strl 104

Det här är en röd fleecejacka. Jag köpte en varm, hallonröd fleece på Tygfabriken för jag såg att den ville bli en jacka till A, nu när han växt ur sin gamla. Sedan köpte jag matchande blixtlås, som var vinrött. Men när de två syddes ihop blev fleecejackan mörkrosa.... hur är det möjligt? Ni vet nästan den klassiska mörkrosa som alla "flick"ytterkläder görs i. Och när jag tog fotot fick jag ett blåstick i kameran från typisk vinterhimmel genom fönstret, vilket ytterligare förstärkte det rosa.

Så nu har sonen gått i bräschen för männens färgrevolution på sitt dagis. Jag har stickat rosa till honom förut så det är inget nytt. Det nya är att det röda blev rosa, utan att det var avsikten.

Tyg: Som sagt från Tygfabriken, en tjockare kvalitet och jag tror inte den är av högsta kvalitet. Jag köpte den mest för färgens skull...
Mönster: Meedom 4 år, form 2, jacklängd, blixtlås 45 cm, påsydd krage strl 4 år, känguruficka strl 92 (en höger och en vänster)

Lycka: Vad kul det var att göra en jacka! Det känns ju väldigt avancerat. Jag utgick från Meedoms modell 08 i 0-3år-boken som dock hade en muddkrage och jag fick tänka en del för att få ihop det med fleecekragen jag hade valt. A var med och fick trycka på symaskinens elektroniska knappar medan jag nålade och sedan morgonen därpå när han stod inför valet, den lilla bruna fleecen eller den röda, så tog han den röda för den var sydd på "symaskinen" som han sa. Känns så skönt nu i den kalla vintern att ha en fleece som ger en luftspalt inuti vinterkläderna, tajta kläder är kalla kläder. Och den här är den växtmån i. Ett plaggbyte och den store lille killen ser helt plötsligt ut som en liten kille igen med för stora kläder.

Jag gillar att sy i fleece. Det blir elektriskt, det är inte så kul, men det ligger still och är lätt att sy i. Det är ju också ett väldigt användbart material.

Lärdom: Jag måste prova att göra kragen på ett annat sätt. Jag funderade på hur jag kunde få in blixtlåset i sömsmånen, provade utan att det funkade och till slut sydde jag på blixtlåset mot avigan på kragen. Det blev, sådär. Det funkar men känns lite klumpigt, och hemmasytt. Tittar man på köpeplagg så verkar de vika ner kragen efter de sytt i blixtlåset. Det som blir bra då är att kragen stramas åt och sluter tätt om halsen så att det inte blåser ner i onödan. Då ska jag även sy på en flärp för att skydda hakan mot blixtlåsets metall.
Under avdelningen "Missar vi minns" hittar vi att jag lyckades först klippa två identiska fickor och sedan dessutom fästa den ena 180 grader "fel" så att fleecen stretchar vågrätt på fickan. Då fick jag även lära mig att fleece är svårsprättat, det luddar gärna upp sig. Fickan fick bli kvar. Jag klippte en ny ficka och sydde den likadant. Two wrongs DO make a right, i alla fall ibland.Här fick jag också chansen att testa min nya namnbandsstrategi. Jag tog det hållbara namnbandet att använda som hängare i halslinningen. Det nya namnbandet satte jag på vänster framstycke. Undrar om jag behöver märka kläderna med hans namn också, nu när mammans namn står både här och där?


Visst är det en mer isig hallonröd? Hallonsorbet. Nästan lila i fotografiet. Märkligt det där.

3 kommentarer:

Thea sa...

Hey, här är man produktiv!
Du skriver så kul! :-)
AJg tycker det ser jättefint ut! först fattade jag inte vad dum neade med kragen, det ser ju jättebra ut, men sen gissar jag att du menar att du bara vill att tänderna ska sticka ut? I sånt fall syr du bara på under delen av kragen först, nålar sen fast blixtlåset upp till halva kragen, viker sen över kragen så att blixtlåset ligger inuti och syr kragens kosrtida och hela blixtlåset i ett. Antingen lämnar du en rå kant (gärna overlockad) eller så syr du på ett kantband nederdelen av kragen (som ska vara inåt) innan du syr på blixtlåset. Så är det bara att sy fast kantbandet från avigsida sen. Fattar du?! Eller var jag bara tokigt rörig?

Thea sa...

Och förresten - på min dator ser den inte ett dugg rosa ut! Hallonröd. :-D

Mia sa...

Tja, om du ammar och jag är gravid så ska vi nog få ihop beskrivningar så att vi fattar trots alla hormoner som gör en trööööög. Two wrongs igen liksom...

Kul med färgen! Tack det samma om skrivning, följer dig med nöje.