tisdag 13 september 2011

Pyjamaser strl 110


Det kom en beställning från den östra staden vid havet. Tack så mycket, sa jag, och satte igång en sweatshop. Det blev värsta serieproduktionen, för att vara hobbyhantverkare. Det var två pyjamaser och två tröjor.

Först pyjamaserna. Jag tittade in på JNY Designs sommarrea och tittade ut två paket gladare för jag hittade tyger till pyjamaserna. Sedan kombinerade jag med tyger och muddar jag hade i tyggarderoben. Vanlig enkel modell med tvådelat, enligt önskemål.

Mönster: Meedom strl 5 år, form 1 på alla plagg. Mudd 2 cm i hals och ärmslut på den ena.
Tyg: Himmelsblå husvagnssemester interlock från JNY med matchande jersey i ärmar. Gröna apor interlock från samma ställe. Orange och lila mudd är stretchjersey från Stoff&Stil, grön mudd från Tygfabriken. Byxorna marinblå trikåstuv från Ohlssons Tyger samt brun stretchjersey från S&S.

Lycka: Själva ögonblicket när jag lär mig att se trådraken i tyget och vad det kan göra för fallet och upplevelsen av plagget. Det var när jag gjorde de blå byxorna, vars trikåtyg var en dammig historia jag fyndade förra sommaren hos Ohlssons stuvavdelning. Det var nästan 4 meter tyg för 160 kr (expediten sa att jag gjort ett fynd....) Sedan har det legat och värmt hyllan och jag tänkte att nu får jag ta tag i det och göra några plagg, det passar säkert som byxor. När jag hade tvättat tyget och strukit det lite så är det som om det börjar leva framför mig. Jag bara ser maskorna i tyget och att de ligger i rader. Jag klipper ett ben rakt (av en slump) och ett snett och det är då jag upptäcker skillnaden (sån tur att jag har så mycket tyg att det går att klippa fel många gånger!). Det är en dröm att sy byxorna, de blir som lite tungt, lyxigt trikåplagg och jag blir som nyförälskad i dem - ett par vanliga mörkblå pyjamasbyxor!

Med passion gav jag mig i kast med tillklippningen av de andra plaggen, ivrig att få leta trådraken och se hur rakt jag kunde klippa till dem. Och inser att det finns en poäng i att rita halva mönsterdelar för att vika tyget i trådraken (daaah, det _står_ ju i alla böcker men jag har envist ritat upp hela stycken, för att inte tala om hur mycket plats det kommer att spara i mönsterpärmen när jag använder halva delar...). Det blir från att ha varit roligt att sy till att bli superroligt och resultatet blir därefter. Kanonbra! Jag är nöjd.

Lärdom: Det jag gillar i den kreativa processen är att kombinera ihop färger och hitta muddar, sömmar, detaljer som gör plagget till en alldeles egen liten varelse. Det tar ibland överhanden, jag kan inte låta bli att sätta färgstarka muddar på ett plagg till en beställare som kanske är mer konservativ i färgvalet. Men väljer man Mia Textil så tar man nog in i räkningen att det blir lite annorlunda. "How about som artistic freedom?" som Monty Python säger (eller "you don't want an artist, you want a bl**dy photographer").

Här njöt jag av slumpen (Guds sätt att vara anonym, som någon har sagt) att sortera tyger och "råka" lägga mörkgrönt, lila och gröna apor bredvid varandra och bara ser att här har kärlek uppstått. För den himmelsblå (vilket härligt namn!) fastnade jag till slut för blå:s kusin orange och tyckte att den färgtwistern var Mia Textil. Och väldigt välbekant.... hm, blått, vitt och orange, var har jag sett det? Kom på det, det är ju Kalle Ankas temafärger (orange näbb, vit fjäderskrud och blå sjömanskostym)... Ja just det, Mia Textil, var det....

Inga kommentarer: