onsdag 14 september 2011

Limefärgad regnjacka strl 80


Så var jag tvungen att testa något annat. Jag har ju sytt en fleecejacka till Hj och när jag tänkte efter så vore det bra med en skal/regnjacka till det. Min sönderlästa Stoff&Stil-katalog (den som kom i våras, den första som jag fått och som jag haft som referens när jag ska lära mig tygvärlden) hade även regnklädestyg så jag blev så sugen på att prova. Kan man sy regnkläder?

Tja, det kan man och det blir jättebra! Det ser inte riktigt ut som i butikerna men för en bebis som mest ska sitta i vagn (under regnskyddet dessutom) räcker det säkert till. Jag köpte även tejp för att täta sömmarna (från S&S också) och reflexer att sy på, från Bibbis Textil.

Mönster: Meedom strl 80, form 3. Huva rak MF och rundad bak. Kanal (dvs fåll) MF i huvan och i livslutet.
Material: Limefärgad regnklädestyg från Stoff&Stil, tryckknappar Pryms Anorak 15 mm (i gömmorna), marinblått anoraksnöre S&S, snörstoppar S&S, reflexband Bibbi, tejp för regnklädessömmar S&S

Lycka: Den blev så fin, jackan. Knapparna fram gav mig retrokänsla från 70/80-tal när det ändå var ganska vanligt med hemsydda kläder (på den tiden kunde var och varannan mamma sy kläder till sina barn. Idag?). De gjorde att plagget fick tyngt och de blänker så fint. Sen var jag så fiffig och inverterade färgvalet från fleecejackan, grön/blå istället för blå/grön. Inte för att det var samma nyanser dock... jackornas gröna färger skär sig med varandra så det blir till att stänga om regnjackan ordentligt om jag ska använda plaggen ihop. Det var sånt härligt pyssel att sy ihop den, trä i snören osv. Att jag slapp sicksacka sömmarna pga plasten på utsidan som håller ihop tyget, det var bara bonus. Insidan på tyget är en vit stretchig interlock som går lätt att rita mönster på.

Lärdom: Det var lite väl mycket pyssel i slutändan. Tejpen som skulle pressas på (ser extremt lätt ut på S&S:s hemsida) fick jag inte att fungera med strykduk, rätt temperatur på strykjärnet osv. På axlarna blev det bra men alla svängda sömmar blev det kladdiga små tejpkorvar som fastnade mer på mig och strykduken än på plagget. Grr, svordom, ta paus, riva bort, börja om osv. En tabbe jag gjorde var att klippa ner sömsmånen (enl instruktion) innan jag pressade isär den. Ett tyg som inte går att vika som är 4 mm och hett strykjärn är ingen bra kombo. Det blev inte tillräckligt slät för att tejpen skulle fästa och jag gav upp till slut och hoppas att allt regn faller uppifrån...

Sen var det reflexbandet, det gled sakta men säkert när jag sydde. Sådär smygigt att jag inte upptäckte det förrän efteråt. Och regnklädestygets plast gör att alla nålar genom tyget skapar hål så jag kunde varken nåla eller sprätta upp. Så det fick bli en sned remsa i ryggen, han syns ju i alla fall utifall han skulle vara utanför vagnen.


Bäst just nu: Att jag kommit iväg på sångträning igen, efter ett år av graviditet och nyfödd bebis. Det känns underbart att ha fått sjunga ut igen :)
Sämst just nu:  Att jag inte riktigt orkar amma (och äta tillräckligt för att inte ständigt känna hunger) och är för sliten för att introducera fler måltider till Hj, en ond cirkel. När den lille gnölar är det så frestande att lägga sig och amma (och kanske småslumra) än att pyssla i köket. Har en del att sy, och ser fram mot det, och blogga kanske tio plagg, men nu måste jag äta kvällsmål nr 2 för att inte vakna hungrig i natt och sen gå och lägga mig. Jag är så glad att barnen sover på nätterna, men jag gör det inte :( Lider brist på mat, sömn och egen tid och vaknar av det).
Men ändå: Det är ju övergående, småbarnsåren.

1 kommentar:

Alice sa...

Åh, modigt! Den blev superfin. Själv är jag lite för insnöad i trikå helt klart. Jag får lära lite mer av dig som verkar sy i alla möjliga tygsorter utan minsta problem.