tisdag 13 september 2011

Tröjor strl 110

Här är tröjorna i beställningen. Jag lämnade tillbaka Elna:n 444 som jag hade köpt (det är samma maskin som Janome CoverPron, men med annan huv) för jag fick inte ihop det med ett teknikområde till. Det var en tröskel att komma över för att börja med overlocken (och ha bebis samtidigt) och när jag satt med CoverPron (jag kallar den det ändå) så kände jag bara, näe det här mäktar jag inte med. Dessutom luktade den nytt av plast på ett sånt där påträngande sätt. Men jag ville ju så gärna sy dekorsömmar.

Och tack vare vänliga själar i syvärlden så tog jag reda på hur jag kunde använda overlock+symaskin för att skapa dekorativa (är det ett typiskt sy-ord eller?) utanpåliggande sömmar som finns på nästan varenda köpeplagg (särskilt POP-plagg).Mönster: Meedom strl 5 år, form 1, raglanskärning på ärm och livstycken.
Tyg: Mer JNY, dock inte rea.... Brun/vit fordon jersey och brun jersey. Mörk cerise stretchjersey Stoff&Stil. Marinblå trikå från Ohlssons Tyger (japp, det räcker fortfarande...) och blåvit randig trikå som jag fått av svärmor, tillklippta delar till en tröja till henne som jag kunde klippa ur till detta och ett litet plagg till. Mörkröd stretchjersey S&S.

Lycka:

Dekorsömmarna såklart. Det var så himla roligt att sy dem och inse att jag nyss hade skapat plagg som påminde om det som jag tycker är så snyggt hos POP. Och att göra det utan en maskin till, kändes riktigt bra. Snålbra om ni tänker er (och direkt såg jag nya tyginköpsmöjligheter för de tusenlappar jag "sparade"...). Att göra dekorsömmar är superenkelt, och blir bäst om man pressar med strykjärn.
1) Sy ihop delarna avig mot avig med overlocken, ha tyget du tänkt ha överst, även överst när du syr
2) Pressa sömmen mot ärmen (i det här fallet, jag har valt livstyckets del överst)
3) Sticka ner sömmen med raksöm på symaskinen, jag kör 3,5 för tyget är ganska stumt eftersom det är en diagonal, om du är osäker, använd smal sicksack bredd 1 längd 2. Sy så rakt det går och gärna på lika avstånd från overlocksömmens raksömmar.

Lärdom: Tja, det jag sparade in på maskin tog jag ut en del av och köpte tråd i basfärgerna, dvs rött, turkos, lila, grönt, blått, gult, brunt, orange osv. Jag hade nog varit för snål att bara köpa en massa färger annars (fyra rullar x färg, eller fem rullar för jag köpte så att jag skulle kunna köra overlocken och symaskinen parallellt) men nu kändes den kostnaden som rimlig. För vad roligt det var att kunna välja dekorsöm (ok, mindre roligt att trä om overlocken stup i kvarten). Nu blir det raglansömmar i kvadrat!

Och så en bild av vad som händer när jag så tjusigt försöker sy dit namnbandet samtidigt som sidsömmen. Det ser ju så enkelt ut... Men när overlocken kör igång och lappen är inuti plagget så tar jag lätt för mycket. Så nu blir det separatsömnad av lappen i sidan.


Här är rätan av plagget, när jag nyss sytt sidsömmen klart. Det som syns brunt (bland brunt) är Mia Textil-lappen.

1 kommentar:

[bebisblä] sa...

Vilka fina tröjor! Det är läckert med de röda sömmarna till den röda mudden på den blå tröjan. Och så snyggt du får till fuskcoversömmarna! Jag har inte ens gett mig på att försöka eftersom min maskin inte tycker om att sticka ner sömmar. Det blir bara bubbligt hur jag än gör (och jag har testat att ändra stygnlängd, pressarfotstryck och trådspänning).

Det var spännande att läsa om din upplevelse av CP:n. Jag känner likadant. Jag orkar inte lära mig ytterligare en ny maskin. Det verkar dessutom som att det krävs en hel del övning för att få bra sömmar med just CP:n. Jag känner också att jag syr för lite för att det ska vara värt att lägga pengar på ytterligare en maskin. Kanske inte nu när jag är föräldraledig, men i vanliga fall.