lördag 1 januari 2011

Randig raglan strl 98 GOTT NYTT ÅR

Nu summeras året som gick och vi tittar framåt inför nya hantverksutmaningar. Jag orkar inte göra någon årskrönika mer än dessa ord (som betyder mer för mig än för er, som inte följt mig mer än några månader): kaos, kreativitet, styrka, prövningar, fokus. Och så sex veckors konstant graviditetsillamående.... Precis innan jag det började, hade jag några syprojekt på gång och hade nålat upp dem och sytt sömmar som inte blev så bra (bland annat än bubblig dekorsöm som fållsöm) och som behövdes sprättas. Sedan var det "in i dimman" och noll hantverkslust (det gjorde mig bara mer illamående, fast det knappt var möjligt). Efter illamåendet kom en vattenskada i badrummet med torktid sju veckor utan badrum/sovrum, ihop med andra besvär. Inget hantverkande då inte. I november var badrummet klart och vi kunde flytta tillbaka till sovrummet också. Först vågade jag nästan inte leva på, undrade när nästa smäll skulle komma. Sedan vaknade jag till liv mer och mer. Bland det första jag gjorde var att planera nästa syprojekt och nu så här en månad senare ser jag att jag kommit igång ordentligt. Jag får kraft och energi av att sy.

Så efter några roliga pyttekläder och behovskläder till dagissonen, var det dags att möta lådan med UFO:n (unfinished objects). Nålar som suttit i fem månader och väntat på söm. Sprätta ful söm och göra en ny. Denna tröja blev klar först. Den är del i ett kusinset, dvs där vår son och hans kusin har liknande kläder som jag sydde i somras (och nu). Där kusinen fick randig tröja med blå isydda ärmar och marinblå piratbyxor med resår, fick A helrandig raglantröja och piratbyxor med mudd i midjan.

Mönster: Meedom form 1 strl 92 (som 98), raglanärm och muddkant 2 cm i hals, tvillingsöm i ärmfåll.
Tyg: Randig stuvtrikå från Ohlssons tyger och marinblått pikétyg från samma ställe.

Positivt: Att få avsluta ett gammalt projekt. Tyger ser verkligen sommarfräscht ut (i smällkalla vintern). Det var roligt att prova på raglan även om det var lite mer pill med tycker jag. Så önskar jag mig en symaskin som kan sy sömmar, som det är på köpeplagg i raglansömmen. En annan positiv sak var att den fortfarande passade trots att jag klippte till den i sommar. Idag hade jag tagit 4-årsmönstret istället. Undrar om den kommer att passa i sommar eller gå direkt till lillebror om några år?

Lärdom: Raglan och mönsterpassning är svarta pisten för mig. Bättre välja en lättare backe så länge. Nästa gång jag gör raglan blir det när ärmarna är enfärgade (isydda ärmar börjar jag få sväng på också). Titta inte så noga, så ser det bra ut. Fördelen med barnkläder är att de är i ständig rörelse. På bilden har jag lagt fram den enda snygga sömmen, som bara har ett litet fuskveck mot armhålan. Så det ser bättre ut än vad det egentligen är. Vi pratar centimeterstora hack i mönstret alltså. Jag valde att låta det vara kvar för att det ser ju rätt mänskligt ut (och skomakarens barn...).

Så framöver önskar jag mig mycket hantverkat (utöver friska barn och förlossning/amning utan komplikationer) och en overlock. Gott nytt slöjdår på er!

1 kommentar:

Fröken Fräken sa...

Jag har aldrid ens försökt mönsterpassa raglan. Tror jag. Har nog alltid valt avvikande färg på ärmarna.

Efter att ha spanat lite på köpeplagg har jag dock insett att det nog funkar att totalt o-mönsterpassa istället, om du förstår hur jag menar. (fast med min tur skulle jag säkert RÅKA mönsterpassa den ena ärmen och inte den andra eller så).