torsdag 18 augusti 2011

Blå fleecejacka strl 80

Inte det mest aktuella plagget, men det gav ro att sy. Fleece mitt i sommaren och storlek 80 som yngste sonen ska ha framåt hösten. Min lokala tyghandlare hade fleece av hög kvalitet och jag köpte klassiskt blå, en härlig blå färg som är mörk utan att vara mörk, om ni förstår vad jag menar...

Sen när jag provade blixtlåsfärg i tankarna så kom det en vårgrön nyans fram. In och titta hos Bibbi, såklart, och på nätet i övrigt och det fanns inte alls den här ljusgröna nyansen utan mest mörkare grönt, typ gräs och army. Jag höll på att ge upp, men bilden av kombinationen blå och ljusgrönt fortsatte att komma upp. Till slut fick jag för mig att gå till en annan lokal handlare, där det finns det mesta, om än ganska osorterat. Familjen kom med så det var en stycken man, en liten i vagn och en lite större på trehjuling. Hela familjen på blixtlåsutflykt. Men där fanns det också bara grundfärgerna. Suck.

Jag bestämde mig för att tröstshoppa lite tyger när jag ändå hade släpat hela ekipaget dit, ville inte återvända tomhänt. Gick ner i källaren och ett barn ca 7 år hoppade på trappstegen och gjorde roliga ljud. Hans mamma sa åt honom att inte låta så mycket för då kanske bebisen (min) vaknade. Jag tittade mot dem och log och sen ner på trappsteget igen, och ser en låda full av osorterade blixtlås. En redig ormröra var det, men nåt sa mig att leta där, det kanske fanns något annat. Och så hittar jag en halva av ett blixtlås i just den nyansen!!! Gräva, gräva, jodå den andra fanns där också. Jag köper det, tänkte jag, får anpassa jacklängden till blixtlåset, det är ju rätt nyans. Och tittar, och det var rätt längd också..... Då är det nästan att man tittar upp i taket för att få en skymt av textilängeln. Det märkliga var att jag, när jag såg det vårgröna skymta förbi, kände "jamen där är det ju". Som om jag visste att jag skulle hitta det.

Så är det ofta tycker jag. Att plaggen redan finns i mitt sinne och drivkraften är att vara barnmorska och se till att de blir materialiserade också.

Tyg: Blå fleece Valla Syateljé, grönt blixtlås Tygfabriken
Mönster: Meedom strl 80, form 2, jacklängd, blixtlås 40 cm, spetsig krage, eget flärpmönster

Lycka: Jamen den blev jättefin. Och det var så fint att få hjälpa den till livet. Ser fram mot höstväder och att sonen ska kunna sitta upp i sin vagn och ha på den. Det finns en kompis som är på gång till jackan. Jag syr på en regnjacka i limefärgat med marinblå detaljer. Inverterat, matchat och supersnyggt, såklart (förutom att limefärgen inte är samma som den vårgröna, men det sorterar vi in under avdelningen petitesser)

Lärdom: Här sydde jag in flärp och blixtlås i kragen för att slippa råa sicksackade kanter. Men det blev inte bra. Kragen är inte lika på vardera sida. Nästa gång syr jag en snygg krage och är millimeter, nej mikrometernoga med blixtlåset. Jag håller med makrill, jag har också lite blixtlåsskräck. Det är väl för att de alltid är noga isydda på köpta plagg och när man själv sitter där, trots tusentals sytimmar, så ser det ut som en klåpare gjort dem om det blir minsta snett.

Jag sydde den delvis på overlocken, men ångrade mig och fortsatte på min symaskin. Det går riktigt bra att sy nu. Vi kommer överens bra nu, symaskinen och jag.

2 kommentarer:

emmys stickning sa...

Ibland ska man ha tur!! Jackan ser jätte fin ut på bilden iaf! Jag har inte blixtlåsskräck, men det kanske är för att jag är såpass mycket nybörjare att det inte gör mig så mycket om det inte är perfekt. Däremot har jag knappskräck! Knapphålen på min maskin blir inte alls bra och jag har svårt att få tryckknappar att fästa... Inte kul när plagget går sönder vid första anvädningen.

mamma sa...

Jag tror det var för att du log vänligt mot 7-åringen som du hittade rätt blixtlås.