lördag 18 juni 2011

Blåmönstrad pyjamas strl 74

Ännu en pyjamas, behovet är tydligen oändligt av sådana. Än en gång ryckte svärmor in och letade igenom hela huset efter ett tunt, tunt trikåtyg i "barnmönster" som hon hoppades kunde räcka till. Och det gjorde det, precis, kvar blev en liten slamsa. Där kan man tala om ransonering, planering och att utnyttja varje fiber av tyget.

Jag hade, under ännu en av dessa tusentals amningar som man har som mamma, lagt till vita kantband i tanken och "såg" att det skulle bli för mycket att ha även kantband i knäppningen. Men skulle tyget räcka till att kanta med det? Jag måttade och pusslade ihop några restbitar och, snyggt är det inte om man tittar riktigt noga och på insidan, men det gick och gav ett lugnt intryck. Det är faktiskt en skarv på högra kantbandet men den syns inte när vänsterstycket ligger överst, som det blir vid knäppning.

Tyg: Blått finmönstrat trikåtyg troligen från Jofotex, storebror kallar det "lille katt" och vit stretchjersey från Stoff&Stil (såg ni att det är rea och Gbg-butik på gång där?)

Mönster: Meedom strl 74, form 2 (luftigt för en knubbig bebis!!), shortslängd (ja, det räckte preciiiiis till det), knäppning MF och längs båda benen, grenkil (helt improviserad av slamsorna som fanns kvar, dock i ett stycke bara) och därmed ett helt bakstycke utan söm mitt bak (inte som Meedom har egentligen för overaller). Bakstycket klippte jag bara upp mitt bak en bit och sydde fast grenkilen i den, grenkilen ser ut som en romb ungefär.

Lycka: Å, vad användbar den är. Luftig och ändå klätt. Och i somrigt, fräscht, lite flickigt mönster. Knäppningen klarar till och med min man av blev enkel när jag skippade dubbelknäppningen i grenspetsen, efter benknapparna kommer nästa knapp en bit upp på knäppningen.

Lärdom: Det gör ont (i plånboken) när man kör sönder en tvillingnål. Tjocka kantband och stressade mammor kan råka ut för det. Då kom jag på en fråga, om man ska ha speciella nålar till att sy i stretchtyg, hur blir det då när man använder vanliga knappnålar, kan inte de göra hål i tyget när man nålar det? Och när vi ändå är inne på nålar, hur nålar man när man ska sy på overlockmaskin? Kniven som skär bort överflödiga sömsmåner skär ju också tvärställda nålar och det är så jag är van vid att nåla...

En parentes i sammanhanget är att jag har haft en tendens när jag stickar att göra plagg som har en viss klosterkänsla över sig. Och när jag ser den här pyjamasen, ibland mitt i natten, kan jag inte bli annat än fnissig för den har något prydligt religiöst över sig med den vita halslinningen. Mammas lille flickpojke :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Lyllo dig som har en sån tygreserv att tillgå! Och lyllo lille som har en mamma som syr nya pyjamasar hela tiden. För jag håller med - det är strykande åtgång på dem.

Det där med nålar: Jo, knappnålar kan absolut göra hål i tunna jerseytyger. Nån sa att om man vrider/skruvar in nålen i tyget när man nålar så är risken mindre. Och nålar när man syr med overlock görm man en bit in på tyget och längs med sömriktningen istället för tvärsöver. Fast ofta nålar man inte så mycket.

//Thea (kokalal)