onsdag 15 juni 2011

Sommarbyxor i chambrey strl 62


Jag kan säga att en bra drivkraft för att blogga ifatt är att tilldela sig ett löfte att inte sy förrän det är färdigbloggat, dvs jag har lagt upp de tio plagg som jag sytt på de senaste månaderna.

Sen kan jag också säga att det är ju typiskt att när jag till sist får en chans att sitta framför datorn så går Blogger ner för räkning...

Men det löste jag genom att skriva in texten separat i en fil för att sen klistra in. Copy-paste, vår tids hjul.

Lillebror växte fort som sagt och brorsans vinterbyxor eller bara plyschbyxorna kändes för tjocka inför den varma våren och sommaren. Jag hade ett tunt bomullstyg som jag ville testa och sydde dessa pösiga byxor.

Tyg: Chambrey från Stoff&Stil, som ett tunt, tunt jeanstyg
Mönster: Meedom strl 62 form 2, full längd, resår 20 mm 41 cm lång exkl sömsmån, dubbel fåll i benslut

Lycka: Jag blir alltid så glad när jag syr i vävda tyger, de är så skönt förutsägbara på något sätt. Det är lätt att stryka, vika och se trådraken osv. Sen är det lika skönt att återgå till trikå för den behagliga passformen och tillåtande sömnad, dvs att ett felstygn här och där inte märks lika tydligt. Byxorna blev rymliga och luftiga på och satt riktigt bra fast de var för stora.

Lärdom: Jag tyckte när jag var klar att de såg lite intetsägande ut. Det behövdes något mer som såg "konfektionerat" ut. Så jag satte igång och improviserade. Ritade ut ett dekormönster på gylf och fickor i kontrasterande vinrött. Och det blev ofrivilligt improviserat för kritan jag använde försvann allteftersom jag vred och vände tyget vid symaskinen så när jag skulle sy slutet på sömmen fick jag gissa var jag var någonstans. Det blev bra! Men inte fullt så snett som på bilden. Tyget ligger inte helt slätt (vilket det inte gör på en liten bebis heller...). Sen tänkte jag att det kanske skulle varit en mer markerad söm för den här försvinner på håll.

Det är så kul med variation, för det här barnet är mer köttbulle än spaghetti som det andra barnet. Alla linjer buktar utåt liksom. Pösiga kläder sitter inte så bra på storebror men på lillebror ser det rymligt och skönt ut. Jag har alltså börjat titta på form 2 i allt högre utsträckning istället för riktigt kroppsnära plagg. Och sen längtar jag efter att få sy klänningar och kjolar en dag, när variationen vill utvidga sig. Inte för att vi vill ha fler barn, men det kanske finns andra barn som jag kan sy till.

Inga kommentarer: