söndag 26 juni 2011

Skjortor seersucker strl 104


Ja ok då. Jag fuskade. Jag sydde innan jag nått mitt mål med att vara färdigbloggad. Men bilderna på skjortorna var klara så jag tyckte att det var ju bara att lägga upp ett inlägg, skriva lite, och då kunde jag ju ändå bara klippa till mönstret på den där mysdressen till A, och kanske börja med kragen så länge, och så nåla lite utifall att, och så somnade de och sy bara en söm, och en till och så var den bara klar. Så nu har jag redan en backlogg på ett plagg till. Så går det när sylusten hinner före bloggandet.

Varsågod, två skjortor. Beställda till A:s och Hj:s kusin E. Lite stressigt att hinna sy dem innan sommarvärmen, jag hade gärna sytt dem tidigare men det var för mycket med att få styrsel på tillvaron med två barn, nya rutiner och den äldste skulle både sluta sova dagtid och tränas med toalett (och jag hinna andas och svälja maten innan det är dags att fara upp från bordet för att amma...).

Tyg: Seersucker/bäckebölja från Stoff&Stil, färgerna äppelgrön/vit och cobolt/vit, knappar därifrån också - bra pris!
Mönster: Meedom strl 98 (svenska utgåvan) form 2, jacklängd MF och MB, t-shirtlängd i sidor, svängd livkant frihand, manschetter med ärmsprund, krage Meedom med eget löst kragstånd.

Lycka: Detaljerna! Hantverket! Det är jag som gjort det genom att utforma och lägga till skräddardetaljer som manschetter, ärmsprund med sprundremsa och kragen med kragståndet (den "remsan" som höjer upp kragen från axlarna, mycket vanlig på skjortor men finns inte med i Meedoms originalmönster). Sedan blev jag nöjd med att ha dekorfärg på knapphål och prydnadsstickningar. Jag valde rött till den coboltblåa skjortan och grönt till den äppelgröna.

Jag är så lycklig över dessa skjortor och särskilt den blåa blev välsydd. Eller ja, så välsydd som den kan bli för att vara den fjärde skjortan jag syr någonsin.

Löfte: Jag tänkte att det kanske fanns fler som var intresserade av att göra Meedoms "pyjamas"-skjorta lite mer detaljerad/konfektionerad så jag kommer att göra en tutorial om hur man pimpar upp den med manschett och krage. Som vanligt nu för tiden kan jag inte lova när det blir, men jag ska sy en cerise skjorta till Hj och då tänkte jag ta bilder och fota processen.

Lärdom: Tja, det finns en del saker kvar att lära, det är väl härligt. Det går liksom inte rutin i det. En sak är att seersuckertyget och skjortsömnad verkligen passar mitt sinne. Tyvärr passar inte ständigt påslaget strykjärn min livssituation, så det var ett trixande att hitta rätt tillfällen för att sy.
Men en tabbe jag inte gjorde var att sy knapphål utan att testa först. Då såg jag också att det var mer sting i det gröna knapphålet.
Sedan blev inte vecket vid manschetten lika snyggt som när jag sydde den aquavita skjortan. Manschetten är nog för lång, helst ska man nog klippa till den när ärmslutet är helt färdigsytt och man kan exakt mäta upp hur lång manschetten ska vara. Det ska jag klura på...

Likaså att sy dubbel fåll i svängda kanter, jag har inte riktigt fattat hur jag kan göra det.Det blir gärna lite kantigt eller så drar det snett. Jag provade att klippa ut trekanter i ena svängarna och hack i den andra och det gjorde det lite snyggare. På den gröna rundade jag inte upp till t-shirtlängd i sidorna, så de svängarna var ju mildare. På den blåa fick jag ihop det, men jag vet knappast hur. Sewing by praying, liksom. Det finns ju ett trick med att sy en tråd som man tråcklar ihop och får lite av en rynkeffekt innan man viker fållen men när jag väl är där vid det momentet kan jag inte låta bli att försöka sy ihop den ändå.

Vilken tur att jag gillar att sprätta i alla fall. Handens arbete gör mig lycklig och att sitta med en kopp te och lite sprättarbete tycker jag är rofyllt. Det är himla tur eftersom jag syr som en kråka ;-) nävars, jag menar att jag har höga förväntningar om hur snyggt det ska bli. Det finns ju en skräddarönskan om att insidan ska vara lika fin som utsidan.

Kunden nöjd. Lillkunden nöjd. Och jag hungrig på nya skjortutmaningar! Precis som det ska vara.

PS Jag sprättade manschetterna på aquavit skjortan också och sydde om med "riktiga" ärmsprund. Det blev så stökigt att se fransiga sicksackkanter när vi vikte upp ärmarna. Nu ser det prydligare ut. Och det var roligt att sprätta och sy om/göra bättre.

Inga kommentarer: