tisdag 14 juni 2011

Randigt hela dagen lång t-shirts leggings bebis och 3 årMin svärmor grävde i sina tyglager och hittade ett skönt tunt bomullstrikåtyg som hon gav till mig. Det var rödvitrandigt. Jag tvättade det, och det blev rödgulrandigt. Det hade varit en fläck som såg ut som kaffe på tyget och det var som om den satte färg på alla ränder så de blev i en nyans mellan gräddmjölk och svag cappuchino. Först saknade jag det rödvita tyget som sett så fräscht ut. Sedan vande jag mig och tackade tyggudarna för att missfärgningen blev så jämn att tyget gick att använda (sedan har jag tvättat plaggen och sett att det blir mer mjölk än kaffe i nyansen).

Det blev ett härligt randigt syskonset (måste komma ihåg att fota bröderna ihop någon gång, innan den lille växer ur sitt set). T-shirts och leggings, eller gamacher som det heter på danska. Det har jag länge längtat efter att sy. Ett sånt behändigt plagg, som långkalsonger men ändå klätt med rätt mönster. Vi har ett älskat bondgårdsmönstrat POP-plagg som används året om, under fleece, under snickarbyxor och som innedagisbyxor och mysbyxor.

Lika men ändå olika. Stora settet fick lila som dekorfärg och lilla settet orange. Nåja, den idén växte fram allteftersom så det var t-shirtarna som fick rätt trådar, först använde jag en beige tråd.

Material: Tyg från svärmor, okänt ursprung. Lila mudd/kantband från Tygfabriken (en liten restbit som räckte precis till plaggen) och orange stretchjersey Stoff&Stil.

Mönster: Meedom rakt igenom. Strl 4 år form 0 för leggings och form 1 för t-shirt samt strl 74 form 1 för lilla t-shirten och strl 62 form 0 för leggings (som blev fållade med tvillingsöm för att det är så snyggt på små korta ben). Resår i midjan på båda (46 cm på storen och 40 cm på lillen, exkl sömsmån).

Lycka: Mina randiga barn. Och att tyget kostade nada, räckte till så mycket och att jag har en sån underbar svärmor!

Lärdom: Dekorsöm är snyggt. Jag gick under det här projektets gång och köpte fler trådrullar i kontrasterande färger. Började tänka på sömmar som ett designelement i sig. Det var bra att välja två olika färger till setten, för jag och pappan har redan lyckats komma med fel plagg till rätt barn flera gånger.

Sedan gjorde trådjakten att jag insåg att jag har en tyg+trådleverantör på fem minuters promenad härifrån, en lokal syateljé med generösa öppettider. Kanske inte den billigaste men när man måste kika och jämföra med tyger så är det bästa valet för en stressad småbarnsmamma. Att ta sig ner på stan mellan 8 och 11 är inte att tänka på, inte heller ta med treåringen att plocka runt i en sybehörsaffär.

1 kommentar:

Ingrid sa...

me like! snyggt med muddarna i avvikande färg :) och kul att du är igång med bloggandet igen!