lördag 17 september 2011

Byxor strl 110 och goda nyheter

OK, här kommer hösten och jag inser att det vuxit ut ben undertill på alla byxor som nyss var för långa. Det går så fort ibland, när de växer barnen. Snabbt skissade jag upp ett antal byxor till både storen och lillen, och sen var det bara att sy. Hm, det tar ett tag att sy några byxor...

Dessa blev jag klar med först, dels ett par slitstarka byxor som är de första, men inte de sista, som jag sytt i vävt tyg och med fickor, och dels ett par mysbyxor med sköna muddar nertill.

Randiga piratbyxor:
Tyg: Randig kraftig bomull från Stoff&Stil, nästan tjockt som jeans.
Mönster: Meedom strl 5 år (som jag tycker motsvarar 110 och 4 år, min son är 3,5 år och då har han växutrymme i dem, han kan fortfarande ha Meedom strl 4 år) form 1, fickor fram, sidsöm, piratlängd, fejkgylf, synlig infodring 3 cm vid benslut, linning med resårkanal 30 mm resår, längd 51 cm

Lycka: De blev helt underbara! I dagsläget är piratlängd som flaggande långbyxor för 3,5-åringen men till nästa sommar lär de sitta som just piratbyxor. Jag klippte tyget på tvären till benslut och linning, häftig effekt tycker jag. Det var mina första fickor jag sydde och det var ju hur kul som helst. Inte alls som påsydda fickor, som jag haft otur med (vänt dem åt fel håll, sytt snett, fått fula hörn vid vändning yada yada). A gillar fickor och det känns bra att kunna sy dit det nu, med ett leende. Fejkgylfen finns med på Meedoms mönster och var också en kul detalj. Ser avancerat ut men är en barnlek att sy! Tyget heter något med mälkedrängestrib på danska såg jag på Stoff&Stils tygetikett som följer med tyget, dräng betyder väl pojke på danska men jag tänker mjölkdräng och på den välkända drängen i Astrid Lindgrens berättelse som fått ge namn åt vårt barn. Kändes passande. Byxorna blev i alla fall asläckra, utan att överdriva, passar till fint, håller för lek och gav mig mersmak!

Lärdom: Det var min första linning också och jag gjorde som Meedom sa, men det blev en för smal remsa för mig för att räcka till om resår och ner till dit prydnadsstickningen skulle vara, kanalen blev för trång på sina ställen. Jag fick klippa till en nyare och föra till anteckningarna att jag behöver 2xresårbredden + lite till + sömsmån + lite till igen. Hellre för bred än för smal, det går ju att klippa bort överflöd.

Mysbyxor i jeanstrikå:
Sen sydde jag ett par i samma stil som till kusinen i våras.

Tyg: Det är ett sånt härligt tyg från Mjuka Tyger, som jag köpt som stuv via Tradera, ett trikåtyg som ser ut som sobert jeansdito. Mörkt och med samma vävintryck men mjukt, det bästa av två världar. Sedan orange stretchjersey från Stoff&Stil.
Mönster: Meedom 5 år, form 1, ej förkortat för mudd för lite extra växutrymme på ben som vill ut i världen.

Lycka: De blev också jättefina! Klädsamma, kan användas till fint men ändå känns de mysiga att ta på. Sonen visade direkt att de var dansvänliga:
Att se fram mot, del 1: Tävling med Kameleont Design, de som är Mjuka Tyger som jag köpt en hel del tyg från.

Tävla med Kameleont Design!
Var med och tävla om 5 stuvpaket och 5 plagg från Kameleont Design!
Vi lottar ut 5 stuvpaket med tyger på vardera 1 kg och 5 tröjor från Kameleont Design. Det enda du behöver göra är att gilla och dela oss på facebook eller i din blogg. Kopiera denna text till din blogg/facebook och skriv en kommentar om du helst vill vinna ett plagg eller ett tygpaket.
Den 23:e september drar vi vinnarna!

Jag vill vara med och tävla om tygpaket, såklart!!

Att se fram mot, del 2: I morgon em ska jag titta på en ledig lokal i källarvåningen till vår bostadsrättsförening. En lokal jag ska använda som syateljé. Jag har drömt i flera år om en ateljé och väntat intensivt sedan jag började sy för 1½ år sedan. Snart vet jag om jag får en ateljé, en alldeles egen, med plats för tyger, maskiner, strykjärn, bord, verktyg, fåtölj, tråd, knappar, blixtlås, resår, mönster, böcker..... Tja, ni hör själva, det blir superhäftigt och jag hoppas att jag själv får plats i ateljén.


1 kommentar:

Ingrid sa...

Superfina brallor!! Gillar också jeanscollege från MT. Ska beställa lite mer när det kommer in igen. Fast mina favoriter var de randiga :)