onsdag 2 mars 2011

Randig tröja och mjukisbyxor med förstärkning strl 104

Så till den andra delen av beställningen. En "multigrön rand"-tröja i samma storlek och format som pyjamaströjan. Det är svårt att fota det här tyget, det ser alltid mildare ut i färgerna, redan från Mjuka Tygers hemsida till det nysydda plagget. Det är i själva verket lite mer "illigt" i färgerna.

Den här gången satte jag inte den yttersta knappen på axeln på kantbandet (och satt och handsydde av den anledningen) utan lite innanför. Lättare att sy och lättare att få snyggt, nu står iofs kantbandet lite ut men det ligger i linje med halskanten så det ser rätt bra ut ändå.

Tyg: Multigrön rand interlock från Mjuka Tyger och Citrongul interlock från samma ställe.
Mönster: Meedom form 1, strl 4 år (104 tycker jag, 98 står det i boken)

Lycka: Att de blev så glada och nöjda med plagget. Även om jag beställt flera "illiga" färger från Mjuka Tyger så klär brorsonen i starka färger och även detta. Min egen "blekfis" till son hade nog sett sjuk ut i citrongult.... Jag blir så glad av tyget, glad att det passade E, att det passade hans föräldrar och att det blev en tröja med knäppkant på axeln. Sen att jag fick sy om halslinningen tills jag fått det snyggt på både fram och baksida, det var något annat det.

Lärdom: Tja, hur ska man göra kantband utan extra hjälpmedel? Meedom rekommenderar att sy fast det från rätsidan men då får jag inte med alla tyglager hela vägen på avigsidan. Tvillingnål har jag provat några gånger med mer lyckat resultat men ibland vill jag ha en söm från rätan, inte två. Hm, det tål att tänkas på. Här blev det handsytt igen för att fixa till ofrivilliga glipor. Ja just det ja, sen kan det vara bra att tänka när man klipper så att det inte blir två framstycken och inget bakstycke, som det blev här.
Sedan beställde brorsan mjukisbyxor i ett slitstarkt tyg med förstärkningar vid knät. Slitstarka tyger fanns inte direkt i tyglagret men väl ett tyg som liknade jeans. Det var underbart att sy i. Jeansen hela charm men ändå så mjukt! Jag hann planera för många fler projekt med jeansfeeling som ändå kan vara mysplagg, tills jag körde fast på förstärkningarna. Jag har inte sytt applikationer förut och tänkte "äsch, vad då mellanlägg, det har jag ju inte ens hemma och inte orkar jag åka ner till stan, jag kör ändå, kanske är det överkurs", och det blev bubbligt och inte snyggt alls. Sprätta loss var inte att tänka på. Så det höll på att bli att kassera en hel bit tyg.

Då var inte jeanstrikåtyget roligt att leka med längre.

Men hur konstigt det än är så kan man lägga sig i syvrede och vakna upp med förnyat tålamod och en idé om en lösning. Kanske skulle det funka att sy dit ett mellanlägg efteråt? Värt ett försök. Tog min gravidmage och masade mig ner på stan, jag skulle ändå till barnmorskan. Det funkade sådär. Det slätade ut applikationen och jag fick en extra söm runt eftersom jag sydde fast mellanlägget som extra försäkring. Det var vliseline som ströks på, enligt rekommendation från butiken. Mitt första mellanlägg i alla fall. Den andra förstärkningen gjorde jag "enligt boka". Sen att knäskydden blev mer av skenbensskydd första tiden, det var en bonuseffekt ;-)

Tyg: Jeanstrikå Mjuka Tyger (fast som köp via Tradera), förstärkning en pikéstuv från Ohlssons Tyger, turkos mudd samma ställe (visst blev det snyggt med det mörka och turkos, turkos min nya favoritfärg? Längtar efter pool och hav?)
Mönster: Meedom, form 1, strl 4 år, glömde korta av benlängden för muddarna så förlängda ben med några centimeter, lite extra växtmån (tur att muddarna håller upp den extra längden), Resår i midjan.

Lycka: Att jag inte gav mig om förstärkningen och slapp att slösa tyg. Att jag valde turkos trots att min bror säger att han är "konservativ" i färgval. Han tyckte också att det var snyggt.

Lärdom: Tacka inte ja till uppdrag som du inte vet hur du ska lösa när du samtidigt är gravid, trög och otålig. Knäppkanten kändes lagom, men förstärkning kände jag att det där skulle det bli problem med. Kanske för att jag själv inte gillar förstärkning på plagg. Men det kändes bra att gå "kunden" till mötes till slut.

Inga kommentarer: