onsdag 22 december 2010

Min första body strl 50

Jaha, då har jag gjort mitt eget första mönster, i form av en body med kuvertringning och knappar i grenen. Jag utgick från Meedom strl 56 form 1 då jag förkortade överlag med 2 cm och improviserade lite utifrån en köpt body. Linjerna för axlarna och grenen har jag dragit själv *stolt*. Jag tyckte fleeceoverallen var ett mastodontprojekt men då hade jag inte sytt en pyttebody. Hm, det var lite pilligt tycker jag. Kantbandningen blev inte jämn. Ibland läser jag om en manick som heter Bandkantaren och det är väl ett tillbehör till en (c)overlock? Men jag läser det som en magisk filur som kan göra de här snygga kantbanden så att det ser proffsigt ut. Nu ser det, hm, hemgjort ut. För att inte sy utanför kanten på avigsidan blev det att jag sydde i mitten av kantbanden. Lite ingenjörsmässigt, visst det funkar, men snyggt är det inte.

Mönster: EGET strl 50, ja läs det igen, eget tänk att jag skulle skriva det. Dock inspirerad av Meedom, okänd coop-designer och den högre makten....
Tyg: Stoff&Stil blå svampjersey, kantband deras stretchjersey/muddväv
Tråd: Coats Duet (som tur var...)

Positivt: Jamen, att det blev ett plagg till slut. Den var rolig att sy. Jag är stolt över kuvertringning och grenen. Gillar tyget att det är ljust men ändå färgrikt, kantbanden ger stadga åt färgen också.

Negativt: Kanske inte ska ta upp allt jag är missnöjd med. Jag ser det som lärpengar. Hellre sy och prova mig fram, och stå ut med missnöjdheten, än att ta det säkra före det osäkra och inte sy någonting under tiden jag kollar upp, dubbelkollar, använder sånt som borde fungera. Men här är listan över saker jag lärt mig: Ärmarna blev för smala, 5 cm istället för 6 cm i bredd längst ut. Och det kollade jag inte innan jag trimmat bort den sömsmån som jag för en gångs skull var så noga att hålla 1 cm så att den inte skulle bli för vid, ärmen. Ärmen är ganska lång så första dagarna måste vi kanske vika upp den och då kanske det blir för trångt. Jag tog in 2 cm från Meedoms "jättebreda" mönster. Kanske var aningens för mycket. Jag kunde ha använd vit tråd när jag fäste kantbandet vid tröjan (det som blir på insidan kantbandet sedan). Nu skymtar den bruna tråden fram. Jag använde Pryms jerseyknappar, 10 mm för de hade jag hemma och sedan beställde jag fler från Bibbis Textil och tryckte dit den som saknades. Bara för att inse att de är ganska tjocka och otympliga för ett sånt jättelitet plagg. Och Bibbi som har miniknappar som passar barnkläder! Argh, då kunde jag ju ha beställt såna istället, eller dessutom så att jag kunde ha valt. Men det hade väl varit försent för då hade jag redan tryckt dit de första knapparna. På bilden är det bara två knappar med, den tredje tryckte jag dit dagen efter. Och så kantbanden, med sömmen i mitten, som inte ens är särskilt rak. Jag vet hur det kändes, "å vad spännande nu blir det kantband" när jag gasade på pedalen men det ser mer ut som snömoddsrally om man följer tråden. Fort men fel i dess konkreta form.

Men, men så är det. Lillebror är färdigekiperad för sin debut i luftvärlden nu i alla fall. Jag har visat några plagg och tänkte göra en gruppbild senare. Men här är setet för BB. Mysplyschbyxor och svampbody som matchar fleeceoverallens foder. Lille plutten, nu är det förberett för dig.Det ska bli så spännande att få prova det på sedan!

1 kommentar:

Fröken Fräken sa...

Vad kul att du bloggar igen Mia! Det hade jag missat. Och hej vad du syr! Så mycket fint. Lillebror kommer bli snyggaste nyfödingen på BB.

God fortsättning!