fredag 11 mars 2011

Bebisfilt i orange/röd svamp

Och här är den fula filten. Jag sydde den igår och det var då den blev sådär "ful som stryk". I morse hade jag ny kraft och satte mig med sprätten. Att sprätta kan vara trist och lagom irriterande, men det kan också vara meditativt och rogivande. Särskilt om det handlar om ett syprojekt som inte gått dit man velat. Jag sprättade bort kantbandet, den sista "känsliga" stickningen från rätsidan som inte fått med sig kantbandet på baksidan. Det var rätt många stygn.... men jag har ju inte så mycket annat för mig så jag kan lika gärna ägna mig åt det.

Till slut var jag klar och kunde pilla bort en miljon små trådfragment (också i en meditativ stämning). Sedan följde jag Blomma åker vagns kantbandstutorial (eg hade jag läst den kvällen innan och vaknat med insikten att "svampsidan" på filten kan få vara avigsida, för jag tror att vi kommer att ha den orangea sidan mer utåt och att det gör inget med en tvillingsömssicksack vid kantbandet då, särskilt inte i brunt där sömmen inte syns lika tydligt). Jag skippade alltså att vika in en fåll på avigan med kantbandet utan bara nålade fast det för att sedan klippa bort överskottet. Sedan strök jag, trädde tvillingnålen och sydde långsamt, med stadig (meditationen hade gjort sitt!) hand för nu skulle det bli Kantband. Och det blev bra! Så nu lovar jag att klippa breda kantband, som räcker runt om, och använda tvillingnål. Tills jag har en kantbandare-mojäng och en annan maskin.

Det var ju tur att kantbandet blev bra för resten av filten är nämligen sned, vind och ojämn. Jag hade inspirerats av Näbbgäddas filtguide (och pinsamt nog lyckats välja samma tyg och färger... först skulle filten vara enfärgad med orange, vit och brunt, men sedan tänkte jag matcha med de andra svamptygerna på bebiskläderna och vips så hade jag gjort copy-paste, helt omedvetet) men körde på utan att läsa innantill och missade fina tips om att använda rutat papper, vara noggrann osv. Filten såg rätt ok ut innan jag körde en stickning runt om, innan kantbandet, och då blev det bubbligt (och eftersom jag har en hushållsmaskin så kunde jag inte följa råd om differentialmatning).

På bilden ser den bra ut, mkt pga strykning och presentationsteknik. Den är jättefin i färgerna och känns varm och go att använda på en bebis. Färgen heter "varmorange" och det stämmer verkligen.

Tyg: Röd svamp ekologisk jersey Stoff&Stil, varmorange velour Mjuka Tyger, kantband brun stretchjersey/muddväv Stoff&Stil
Mönster: Tja, eget. 60x80 (ytterligare en detalj jag missat plocka upp från Näbbgädda, att ha standardmåttet 70x80 som i vagn/vagga), rundade hörn med kaffefat. Snett och vint av ren inspiration och bebisbrådska (det gällde att den skulle bli klar innan vattnet gick eller värkarbetet satte igång).

Lycka: Att jag gjorde om den. Nu kan jag använda den utan att lida och det var rätt skönt att sitta och sprätta.
Lärdom: Det är inte roligt med stora, raka projekt. Jag blir ivrig, ska köra på och då blir det inte så rakt och rent som det behöver vara på en sån enkel sak som en filt. Varje felkörning syns. Jag hade sett fram mot att göra en filt och jag känner att det är nog för den här gången. Det är underbart när andra syr filtar, och jag skulle vilja behärska det. Men inte nu. Dessutom går det åt så mycket tyg! Snåljåpen i mig protesterar.

Nästa projekt blir en sommarskjorta i seersucker till sonen, strl 104. Inte mer bebisgrejer nu, som jag vill hinna klart. Det dröjer ju i alla fall innan sommaren är här. Så nu ska jag sitta och pilla med små detaljer istället för att köra autobahn-sömmar på filtar.

Inga kommentarer: