måndag 7 mars 2011

Skjorta i sand/vit strl 62

Fortsätter mitt uppdaterande. Skjortan till bebisen i magen blev klar också helt nyligen.

Tyg: Seersucker färg sand/vit från Stoff & Stil. När jag fotar blir det beigetrist. Mycket bättre färgåtergivning på deras sida.
Mönster: Meedom strl 62, form 2, långa ärmar, liten halsringning, spetsig krage, knäppkant fram dubbelfåll, även dubbelfåll ärmslut och livkant. Snedremsa för att dölja sömsmån i kragen.

Lycka: Så kul det var att sy skjortan. Jag trivs med vävda tyger, de ligger ju kvar där man lagt dem, inte drar sig och är så där mjuka och härliga som man gillar med trikåplagg som ju är desto skönare att ha på (tycker jag). Det här tyget i seersucker/bäckebölja är så härligt. Mina fingrar log av att hålla på med det. Och sedan få pyssla ihop en liten, liten krage och en liten, liten ärm. Det var verkligen lycka att sy plagget. Särskilt eftersom jag strök och sprättade allt eftersom det behövdes för att få till alla sömmar snyggt. Längtar till sommaren. Och längtar till del två av den här bäckeböljautflykten som är en lite mer arbetad variant till storebror i färgen aqua/vit med manschetter, svängd livkant, ståkrage för att skydda halsen mot sol och snygga knappar.

En liten liten krage

Lärdom: För det var just det där med knappar. Jag sydde knapphål på maskinen för första gången (och då menar jag inte på just den här maskinen utan över huvud taget). Det var lite svårt att hitta startpunkten när jag hade markerat mittpunkten på varje knapp. Så vad gjorde det att jag mätt noggrant 4,8 cm mellan varje knapp, när knapphålen dök upp lite här och var. Dessutom varnades det för att försöka sprätta knapphål. Så satt knapphål sitter. Om man tittar på bilden syns det att jag börjat uppifrån och ju längre ner jag kommer desto mer pricksäker blir jag. Min lärdom blir således: MARKERA STARTPUNKTEN PER KNAPP OCH MÄT DET AVSTÅNDET LIKA INNAN SÖMNAD. Asymmetriska knappar är häftigt, om man gillar jazz. Tröstar mig med att det nog inte syns så mycket på sedan.

Sedan hände det något märkligt med längden på plagget. När jag hade sytt ihop nästan allt ser jag att proportionerna är fel. Den är för kort! Kollar mönstret, nej det ska vara rätt längd. Och så mäter jag mot plagget, som är 4 cm för kort, både bak- och framstycke. Det ser ju ut som en jacka! Och vips fick jag en förklaring vart de 4 cm tog vägen, de hamnade ju på munkjackan som ju fick ett blixtlås som inte matchade öppningen fram. Two wrongs make it right? Då lärde jag mig att skjortor gärna ska ha lite längd och nästan som sprund i sidorna för att inte upplevas jacklika. Storebrors skjorta kommer säkert att användas mer så där tänkte jag se till att använda mina nya kunskaper om knappar och längder. Förr eller senare så borde jag ju pricka rätt?

Närbild på knappar, här syns tygets kvalitet och färg bättre.

2 kommentarer:

Emblan sa...

Hej kikar in och säger hej, jag håller på att försöka sy lite till mina barn och googlade mig hit :)

http://gobitsyr.blogspot.com/

Mia sa...

Hej hej. Visst är det kul att sy till barnen. Kul att du hittade hit!