måndag 7 mars 2011

Muffinsmössor egen design

Jag måste ju visa upp mina stickade mössor i egen design. Jag kallar dem muffinsmössor. Ursprunget är en dagismössa till sonen i brunt som fick rosa dekor upptill. Jag hade tanken på en snöstjärna eller stjärna över huvud taget, det går som sex längre strålar ut från toppen och sex kortare. Sedan lade jag dit en I-cord som dra-loss-mössan-av-sonen-när-vi-kommer-inomhus-grej. Men resultatet blev inte stjärnlikt, utan mer.... muffinslikt. Som en nybakad chokladmuffins med rosa glasyr (mums). Resår kring panna och öron, lite rätstickning som variation och så tvåfärgsstickning längst upp. Modellen fungerar jättebra och jag kan säga att det är ingen som ser ut som sonen på dagis (tja, inte i hela världen troligen).

Så då gjorde jag en ny till mig själv när jag köpte en ny jacka. Lyckades hitta precis rätt röd nyans som matchade jackans röda blixtlås (jackan är faktiskt jeansblå, rött och blått precis att det går). Valde...hm, chokladdekor. Det är samma storlek i mössans bredd för sonens mössa har växtmån men jag gjorde den längre för att täcka hela huvudet genom att förlänga resårpartiet. På bilden ser den bruna mössan större ut för den är mer använd och har töjts ut en aning. Min mössa har använts i kanske tre veckor.

Sugen på en muffinsmössa? Jag har tanken att förmedla mina mönster via sticksajten Ravelry och kanske kan jag även lägga dem i shoppen. Det tar lite tid att sticka dem, kanske 10-12 timmar. Man kan använda rundsticka men jag har av ren lättja stickat dem fram och tillbaka (på rundsticka) och sedan sytt ihop dem. Märkningen är MMKnittish som är min stickdesign. Såg att någon hittat hit på sökning annorlunda stickdesign, tja det kanske man kan säga att det är?

Garner: Plassard Week-end (50% ull 50% akryl) färg 1300 mörkbrun, 2 nystan (typ 56 gram...) och färg 3120 rosa, samt Drops Karisma (100% ull superwash) färg 48 mörkröd 2 nystan och Plassard Week-end färg 1300 mörkbrun. Garnerna har samma stickfasthet, jag tänker mig att Week-endgarnet passar bra till en barnmössa som slits mer än en vuxenmössa som kan köra renodlad ull. Men det viktigaste är nog att välja en färg som man gillar!
Mönster: MMKnittish

Lycka: Att göra egen design och att själva skapandeprocessen leder till något annorlunda än jag tänkt men ändå blir det bättre än jag någonsin kunnat tänka ut själv.

Lärdom: Mössor ska sitta rejält tajt från början för att hålla i längden. För det är inte kul med en mössa som hela tiden glider ner i ögonen. Fråga sonen bara.

Inga kommentarer: